KAMU YANG SUKA SAYA

12 Januari 2012

Tips Untuk Cuti-Cuti Malaysia


"Ko nih asyik berjalan sakan jek lin..banyak duit ko ek?"

Itu ayat penyentap namanya.

Kalau jawapan saya yang agak jahat begini :

"Eh!eh!sukahati akulah..duit aku..bukan duit ko. Ada aku kesahhh!!"

Itu ayat kurang ajar namanya.

Oleh yang demikian, saya ingin syer petua/tips bagaimana saya boleh pergi berjalan/bershopping/berbuang duit..walaupun selalu cakap "aku mana ada duit"...

Tips/petua ini hanya untuk yang  tak berapa nak mampu je tau..yang dah mampu tu tak payahlah follow tips saya nie...

Korang boleh buat collection di antara keluarga korang..lagi ramai lagi bagus..

Ini contoh collection bagi keluarga kecil saya

Nama
1.1.2012
2.1.2012
3.1.2012
4.1.2012
5.1.2012
6.1.2012
7.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Nama
8.1.2012
9.1.2012
10.1.2012
11.1.2012
1.1.2012
13.1.2012
14.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Nama
15.1.2012
16.1.2012
17.1.2012
18.1.2012
19.1.2012
20.1.2012
21.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Nama
22.1.2012
23.1.2012
24.1.2012
25.1.2012
26.1.2012
27.1.2012
28.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Nama
29.1.2012
30.1.2012
31.1.2012




Babah
RM1
RM1
RM1




Mama
RM1
RM1
RM1




Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20




Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20






Babah                   RM1 x 31 hari                     = RM31
Mama                   RM1 x 31 hari                     = RM31
Balqis                   RM0.20 x 31 hari                = RM6.20
Qayyum               RM0.20 x 31 hari                = RM6.20
                                                                          ________
                                                                          RM74.40

RM74.40 x 12 bulan = RM892.80

Banyak tak korang rasa? Bagi saya memadai buat keluarga kecil saya...lepaslah dah pegi 2-3 negeri cam Cuti-Cuti last year saya tu....Simpanan itu cukup untuk perbelanjaan duit minyak, tol, makan minum dan tempat tido buat kami 4 beranak. Duit shopping?kumpul sendirilah...:)

Kakak Balqis adalah akauntan keluarga saya. hari-hari minta sengget dari Mama & Babah. Mintak 20 sen dari adik Qayyum.

Hari-hari Mama pesan...jangan habiskan duit belanjer. Simpan separuh dalam bank keluarga..separuh dalam tabung. Habis kami nak makan apa?Ahakss!!Mak korang ni memang kejamkan.......
Begitulah cara saya menyimpan buat percutian keluarga saya. Bukanlah keje saya nak berjalan je kejenya...sesekali rehatkan minda dan buat anak-anak happy masa cuti sekolah.

Alin Marlini : Untuk simpanan yang lain ada gak simpan....




29 ulasan:

Izan Ishak berkata...

wahhh...bagus formula ni kak alin.. mari kita menabung utk cuti2 malaysia!

cik panadol berkata...

hohoho sempoi punye tips...selalu buat gini...tp bila dah sampai time, bukan p holiday tp p shopping hehehe....

aanie berkata...

bagusnya buat camni.....simpan singgit sehari.....nanti nak buat jugak la...sb sy mmg xde bajet nak g bercuti....

eB ezrin berkata...

wah, bgs tips tuh. tapi kami maner nk mtk kat aerish & aed, musti wit mama drg gaks. :)

My Little Diary berkata...

mmg berbaloi menyimpan cara begini... yg penting dpt berjalan2 bersama keluarga kan...
:)

.: iEyLa :. berkata...

wahhh..nak amik Balqis jadi akauntan saye la kak..hihi
t leyh g bercuti ngan budak encem.. :)

Chenta Eyfa Najibrz berkata...

wahhh terbaeeekkk la mama lin..cikit2 lama2 leh holiday..gud idea.

adarnadzmie berkata...

wahhh akak suka cara alin ni... besa jugak buat mcm tu lepas tu lupa pula nak collect..hehe...

duti sekool adam selalu masuk tabung jer... ingat nak buat lain la mcm alin buat utk tahun ni... boleh ujung tahun ni pi cuti2 lagi...haha

Nens Collection berkata...

bagus le akak..
planning + bajet terbaikk..
yg penting disiplin simpan duit..mest dapat punyer..

*SiRibenMerah berkata...

ok.. nk kena tiru la.. saya neh malas menyimpan.. adushhh~

Dalila Hamid berkata...

dela sendiri nk jalan2 buat simpanan jugak... hhee

Mr. E'raz Fadli berkata...

Interesting.. ;)

Alin Marlini berkata...

ye kawan-kawan..kalau 'asal susah' memang kena wat camnih..kalau tak tak merasalah berjalan2 kita.

sapa nak amik Balqis jadi akauntan kena tunggu 7-8 tahun lagi ek..hehehehe

Myra Jay berkata...

Ok jugak cara kak Alin menyimpan, nak follow lah :)

TQ tau :)

Cikpuan rara berkata...

btol cara akk tu.kalau simpan sket2 mst jd banyak nt kan.

ieda berkata...

bagusnyaa dikk
hurmm boleh praktik kan nie ;)

fieda berkata...

wah..bagus btul formula ni..jom sama2 kita praktikkan..

diana berkata...

bagus cara tu ..anak2 lebih berdisiplin..;)

diana berkata...

bagus jugak buat gitu..anak2 lebih berdisiplin..kan??

kasihredha berkata...

nakkkkk cutiiii
boringgggg kerjaaaaa...letihhhh
huhuhu

munna berkata...

wah2... bagus gak tips ni boleh di pakai pada keluarga munna nanti.. bila budak berdua tu dah paham bab duit2 ni

Rozita berkata...

Bagus la petua u ni alin. Memang simpan sikit jer tapi lama lama jadi bukit tuuu. Bagus untuk orang yang kaki jalan nih !

LYAfrina berkata...

idea y sgt bagus ni... setuju sgt.. blh ikut tip ni gak.. mmg bijak la awk manage.. sy pon nk buat mcm ni.

Ati Masrif berkata...

good idea tu..

macam mat saleh ..depa mmg
ada simpanan utk pi holiday :)

Cik Ina Do Do Cheng berkata...

ayat menyentap cam kat ts tu paling cik ina tak suka.bagi cik ina , orang tu tak patut keluarkn ayat cam tu, lain lah klau kita makan angin guna duit dia : )

maaf ye lambat follow, cik ina sibuk kebelakangan ni .

ziana berkata...

Wah bagus la Lin..macamana la akak nak disiplin..Takpa nanti akak cuba masih belum lambat ni..Masalahnya sapa jer ahli akak ni...

Ya ALya berkata...

ya suka......nak buat gak la....insyaallah ya cuba untuk tahun ni...amin.....

whitecappuccino berkata...

bagusnya tips ni..sikit2 tpi akhirnya dapat banyak juga!

eni osman berkata...

salam alin...bagus tips ni...tak pernah terifkir..tq....klik2 nuffnang2 yg ada....:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...