KAMU YANG SUKA SAYA

15 Disember 2011

SAKIT :(


Sorilah jika entri hari ini berkisahkan perihal wanita. Bagi tuan-tuan yang membaca..sila senyum je tau.

Kalau perihal kaum wanita ni biasalah kan..hal rumahtangga..hal shopping..hal anak-anak..tapi hal saya ni hal sakit.

Sakit saya ni dah berlarutan bertahun-tahun dari zaman remaja lagi. Setiap kali sakit, saya rasa tidak selesa. Rasa macam nak muntah, memulas, sengal-sengal otot..semualah sakit.

Saya ingatkan selepas saya berkahwin..sakit saya akan hilangkan sebab dah ada suami. Rupa-rupanya masih tidak. Masih sakit lagi.

Bila dah lahirkan anak still sakit lagi. Tanya doctor, doctor jawab : kena beranak lagik. Okay fine..saya beranak lagik..tapi sakit lagi..takkan setiap kali nak hilangkan sakit tu kena beranak jek..

Subhanallah..kalau sakit tu datang…saya rasa nak tidur je..sebab bila tidur baru hilang rasa sakit tu…

Sudah beberapa kali saya tidak tahan menahan sakit. Tapi saya tak amik MC. Saya pergi keje jugak. Saya terpaksa telan ubat yang saya tak suka telan untuk menahan kesakitan melampau. Tapi sampai bila saya harus bergantung pada ubat?

Tolonglah kengkawan. Ada rawatan @ perubatan untuk menghilangkan sakit yang saya tanggung sekian lama ni.

Saya sakit apa?

SENGUGUT..:)

Itulah sakit saya. Sila jangan gelak @ senyum-senyum kambing. Bagi yang mengalami sakit yang sama dengan saya..pasti dorang faham perasaan saya ketika ini.

Saya tak mahu terus menerus telan panadol @ ubat sengugut sebab takut ada kesan dikemudian hari. Tidak tertanggung rasanya setiap bulan akan ada sakit sebegitu.

Jika kalian semua ada petua @ rawatan yang tidak melibatkan makan ubat (memang saya penakut makan ubat), sila bagitau saya. Saya tidak mahu terus menerus sakit begini sebab mengganggu emosi & mental saya.

17 ulasan:

.: iEyLa :. berkata...

hurmm..same plak kite kak..
tp slalu org kate lps kawen sakit ut ilang kak..hurmm...
akk amik benda panas jela letak kt perot..paling senang..
jgn amik ubat slalu kak..xelok..

nyanyisunyi berkata...

salam dik..
ada cuba jamu atau maajun?try lah jamu yg ada berkaitan tentang pemyakit senggugut ni..alhamdulillah sejak anak dara hingga skrg ni akak tak pernah alami sakit senggugut,insyallah muadah2an akak tk kena.

adarnadzmie berkata...

akak senggugut masa anak dara je... lepas kawin dah ilang sakit senggugut tu... dulu akak pun mkn ubat dan sapu minyak panas di perut...tp skrg dah ok...
cuba alin mkn ubat2 kampung pulak.. akak pun x pandai sgt... moga alin x sakit2 lagi yer...

aanie berkata...

sy lak sebelum beranak sakit biasa2 je...lepas beranak ni sakit yg amat lak...macam nak tercabut...huhu..

sy pun xtahu apa petuanya...

Cikpuan rara berkata...

hmmm nk buat cm ne kan.sengugut sakit bepanjangan.rara Alhamdulillah xde sengugut teruk.

sisdee berkata...

dulu before kawin mmg period pain teruk sgt tapi ni ada lgi cuma kurang sikit..saya pun tak tau nk tlg camne sbb hilang scara smula jadi hehehehehe..mmg x bape elok sgt telan ubat jek :(

Ati Masrif berkata...

hairan ye..

macam kak ati ni sbb hari tu
pakai iucd jadi sakit senggugut
mcm tu tapi this yr dah kuarkan
terus hilang rasa sakit tu.

eB ezrin berkata...

mmg kena amek ubat ker yer?
ato elakkan jgn minom ais.

Dalila Hamid berkata...

dela sendiri punyai pyakit sengugut smpai sekarang x hilang.... x tau nk buat apa... dela cuma ambik minyak angin cap kapak sapu seluruh perut sampai belakang... urut sikit kemudian sakit beransur hilang... ini cara dela saja la.... hhee

~~Ap Hasnida~~ berkata...

salam kak alin...alhamdulillah saya xpenah sakit sengugut dr dulu sampai skrg ni...syukur sangat2...kadang2 bile tgk kazen sampai pengsan2...ai mcm terkejut n rasa xpercaya...ehehhe jahat x ai??

my.simple.life.by.dyll berkata...

sy same cam ieyla, klu sggugut, tuam ngn bende panas..mmg xkan makan ubat :) pastu mmg kene tdo n rehat sbb kat area pggang tu mst rs sakit gile...huhu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

hahaha.. ape lagi kak... penawar yang paling mujarap adalah beranak.. hehe... setiap tahun keluar sorang la cm ni ek... :)

ratusiput berkata...

mmg tak selesa kan kalau senggugut.ratu dulu pun sama.mmg teruk.apa pun takble.sampai pitam2.tp sejak kawin takde dah.camne ye...cer google ke...atau rajin2 bertungku ke..

CIK JATT berkata...

saya tak pernah kena senggugut teruk. sikit2 jer la kadang2. tapi lepas dah beranak dua nih, pening kepala macam nak pitam tiap kali nak period. Alhamdulillah makan VCO tu sesuai ngan saya.tak elok sangat makan panadol or pain killer.
alin try google tengok cari apa yang sesuai

- dieyana - berkata...

kesiannya, kalau sakit senggugut, tambah2 kalau serius gini....harap Alin jumpa penawarnya. Insya-Allah..

Zareene Saifuddin berkata...

poor alin... alin, cuba letakkan beg berisi air panas aka tuam perut tu bila sakit... mudah2an sakit akan berkurangan.. insyaAllah...

ikiqzana berkata...

Opismate pon selalu Ada segugut bila g cek doktor rupa nyer ada cyst dlm perut.

Kita dulu sblm kawin selalu kena segugut.. Skrg dh xde.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...