KAMU YANG SUKA SAYA

21 Julai 2011

Majlis Berinai Murni & Firuz

Salam semua....bersambung semula marathon Edisi Perkahwinan Adik Bongsu Alin Marlini....

Meh saya citer skit latar belakang Malam Berinai. Malam Berinai ni..satu majlis keramaian yang diadakan oleh keluarga yang berpegang kuat kepada adat istiadat perkahwinan dan budaya Melayu atau Jawa. Setiap majlis berlangsung sedikit berbeza mengikut adat kebudayaan negeri dan negara masing-masing. Majlis seronok-seronok antara saudara mara dan jiran tetangga.

Malam Berinai secara umumnya terbahagi kepada dua iaitu Berinai Kecil dan Berinai Besar. Tapi selalunya keluarga saya cuma buat Majlis Berinai Besar terus.. yang melibatkan persandingan kedua pasangan pengantin yang telahpun selamat dinikahkan. Selalunya malam minggu. Majlis ini juga hanya diraikan oleh rakan rapat serta saudara mara kedua belah keluarga pengantin lelaki dan perempuan. Ia hanya diadakan di rumah pengantin perempuan.  Tapi keluarga saya juga turut mengadakan kat rumah lelaki jugak sebab disponsor.Ngeh!Tujuan Majlis Berinai Besar ini diadakan selain untuk meraikan kehadiran keluarga pengantin lelaki ia juga lebih kepada ingin berkenalan sesama ahli keluarga. Memandangkan ia tidak dapat dilakukan dengan sempurna pada hari persandingan kerana terdapat tetamu yang ramai sehingga menyukarkan untuk memberikan layanan yang lebih istimewa.

Jom layan gambar dulu ye...


Pelamin + Make up + Baju..ditaja oleh Moksu tercinta kami Sri Andaman Collections. Jika berminat sila contact-contact saya atau boleh usher line DISINI


Restu dari Abah tercinta..Kami sayang Abah kami...
Restu Mak pulak...Sayang Emak...


Restu dari Kakak2 n abang ipar jugak...
 Qayyum jugak seronok dapat Poksu baru...Welcome to our Big Family...








Malam Berinai ni memang acara wajib keluarga kami. Selalu timelah kami menggasak segala macam jenis baju yang Moksu ada...larat dengan tak larat jek tak pakai..opss!!pengantin jek ek..
Adik Bongsu saya bertukar-tukar baju nak pakai..sampai ada baju yang terlupa nak pakai...hehehehe...

Interpreme jap ek..

 Bersama-sama Makcik2 saya yang Divas....
Lagik....saya...^_^

Saya akui jika tiada Majlis Berinai ni memang sangat tidak seronok. Majlis Berinai sebenarnya simbolik masyarakat Melayu. Sifat-sifat yang dapat kita lihat  dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan dan silaturrahim sesama sedara mara dan jiran sekampung. Nasib baik keluarga saya masih mengamalkan tradisi turun temurun tu..generasi muda dapatlah merasainya.
Okaylah...sekian saja..nanti sambung balik marathon Majlis perkahwinan Adik Bongsu Alin Marlini.

13 ulasan:

.: iEyLa :. berkata...

cantiknye.....sweet la plak tgk kaler kuning ngn ijau..hehe

pssstt: comeynye yg pakai baju biru tu..hakhak

Alin Marlini berkata...

Sila berangan ye la....

baju biru ada 2 org yang mana satu...hehehe

ziana berkata...

WAh meriah bebenor....

eni osman berkata...

salam alin...betui tu dgn adanya majlis ni rasa meriah dan eratkan family bonding...dlm family kak eni dah tak buat majlis berinai...rasanya nanti nak kena buat balik ni...saja suka sukakan...
memang yg baju biru tu shantiq la ...he he...

cpahniza berkata...

kuningnyaaaaa....cantik...

slalu mlm berinai ni kt jhor ja kn ada?

Tanpa Nama berkata...

Kak Ziana : harus meriah..

Kak Eni : kalau takder kak tak meriah langsung..

Cpah : Kan johor tak pasti..tapi kat Sg Buloh ada lagi..

aanie berkata...

cantik-cantiknya gambar....

Rozali berkata...

Assalamualaikum Alin

macam raja dan pemaisuri
meriah dan ceria...
pak su dan mak su tu ..manis sekali

Wassalam

OgysiJemariSeni berkata...

Cantik dan sweey sangat2... :-)

aqishah berkata...

pelamin gaya moden skrg ni

hanani berkata...

cantiknya pengantin berbaju kuning.. naik seri :)

munna berkata...

CANTIK DAN VOGUE PENGANTIN BARU NI.... MMG SERONOK KLU ADA MAJLIS MLM BERINAI NI... TIME NI NAK BERGAMBAR SAKAN...COUPLE BIRU YG LAST TU SWEET JE...

Alin Marlini berkata...

mekasih semua...hehehehe..ada lagi gambar tau..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...