KAMU YANG SUKA SAYA

02 Julai 2012

Tips Merawat Luka Kemalangan

Bukan senang nak rawat luka ni lebih-lebih lagi kat kaki. Nampak macam sikit jek lukanya tapi subhanallah...bukan main payah nak elok. Nak kata saya tak berpantang makan, memang saya pantang.

Saya selalu mencari info. Kalau jumpa ubat yang boleh keringkan luka..saya akan sms Encik Suami suruh beli. Apa yang orang bagi cadangan..saya follow.
Nilah di antara ubat-ubat yang saya cuba untuk luka saya. Menzza dan Fucidin tu ubat klinik. Dekat sebulan pakai tak kering-kering gak luka.

Lukano tu beli kat House Of Healin. Dah guna sejak Qayyum kemalangan lagik. Dan korang boleh gunakan untuk jerawat jugak. Cepat kecut.

Tips :

1. Jangan letak ubat kuning sebab nanti luka lagi lambat baik. Saya guna sebab dah klinik tu bagi. Bila pergi klinik lain, doktor tu tak galakkan guna ubat kuning sebab nanti luka tak cantik.

2. Kalau korang nak dressing, lebih baik pi dressing kat klinik @ hospital. Bukan apa, kalau dicuci oleh nurse @ doktor..sure korang tak ngada-ngada dari dicuci oleh Encik Suami kan? Lagipun dorang cuci sebersih-bersihnya.

3. Mintak antibiotik paling mahal supaya luka korang cepat sembuh.

4. Untuk keringkan luka, korang boleh gunakan Belerang Kuning (gambar kat atas tu). Korang tumbuk bagi halus dan taburkan kat luka korang. InsyaAllah cepat kering. Saya dah guna dekat 3 minggu...memang luka kering tapi kulit yang keras tu masih tak tercabut lagi.





7 ulasan:

.: iEyLa :. berkata...

franch oil tu slalu org bersalin gune kan kak??
hope akk cpt sembuh.. :)

:: Mrs.Eady :: berkata...

nak beli la Lukano..

ibh_sue berkata...

Iskhh!!! Ngeri sue dgr. Sue lak terasa sakit masa cuci tu. Apa pun hope Alin cpt sembuh ya.

kakcik berkata...

Semoga segera pulih sepenuhnya.

Jangan tarik kuping2 yang dah kering, nanti berdarah semula. :)

Sufia Mahzan berkata...

luka 1 hal..parut 1 hal lg kan kak?
Semoga luka cepat kering ye..

ratu siput berkata...

kalau minum poleney ikan haruan ke leh cpt kering tak luka...?ceh kalau ratu pun takdenya nk telan2 menda cecair ni kalau tak bebetul.baik cari jenis sapu ehehe..

Nens Collection berkata...

O..BUNYIK BELERANGNYER TU..MCM SAKIT AJE..HUHU..

MESTI LUKA DLM KAN KAK..KALO X DH CEPAT SEMBUH TU..SEMOGA CEPAT2 SEMBUH..JGN BERGERAK BYK SGT YE!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...