KAMU YANG SUKA SAYA

23 April 2012

Busy Weekend

Salam Isnin. 

Hari isnin biasalah mood M.A.L.A.S....

Camner weeked korang? Best ke tak best?

Weekend saya...sibuk ngan orang baru keluarga kami. Sibuk bantu mak uruskan orang berpantang. Sibuk layan tetamu yang datang bertandang. Kena makan ubat kuat nampaknya untuk tambah tenaga...opps!

Jadi adik bongsu memang seronokkan? Kakak-kakak tolong layankan. Zaman saya pantang dedulu..mana orang nak layan. Mak jelah yang layan. Adik-adik masih sekolah lagik masa tu...mana nak tolong sangat.

Bila adik-adik dalam pantang..kakaklah yang kena tolong. Tolong buatkan air Milo. Tolong sediakan lunch. Tolong bakar tungku. Tolong cebokkkan baby. Pendek kata...semua kakak-kakaklah yang tolong.....

Orang dalam pantang ni semua kena jaga. Tak boleh duduk berjuntai. Tak boleh kena kipas angin sangat. Tak boleh banyak minum air sangat. Kena duduk rapat-rapat. Kena pakai bengkung ketat-ketat. Semualah kena pantang. Untuk masa hadapan.

Orang yang tak dalam pantang ni..sedap jek membedal makanan orang dalam pantang. Orang dalam pantang..makan sampai tak mahu...hehehehehe..
Makanan penuh khasiat untuk orang berpantang tradisi keluarga saya:) 
Ikan Haruan masak singgang + Ikan Bilis berblackpepper..

Untuk minggu pertama..kenalah makan Singgang Ikan Haruan ni untuk mempercepatkan penyembuhan luka. Makan sampai naik jemu...hehehehehe..tapi untuk kesihatan kena telan jugaklah...nanti mak bagi mukadimah. Ngeh! Ada orang suruh makan pati Ikan Haruan, tapi kalau saya tak boleh telan...
Orang paling gembira sebab dapat kawan. Selama ni asyik geng ngan bebudak paling happening tu jek. Kali ni dapat gegurl..memang suka sangat. Kakak Balqis sekarang jadi PA moksu dialah...dan yang tak boleh tahan tu..mintak reward telefon Samsung...kekekekekeke....
Orang yang paling tidak dapat terima hakikat pada mulanya. Hari pertama, komplen dari Qayyum...baby tak sama jantina ngan dia..tak best. Mata sepet cam Cina.

Hari kedua, sudah dapat terima hakikat. Sudah mahu cium. Sudah mahu peluk. Sudah mahu pangku.
Udang belaan BIL saya dari Sabah. Sedia untuk ditumis. Opps!orang dalam pantang tengok je ek....



20 ulasan:

.: iEyLa :. berkata...

weee....finally ade jgk kawan tuk Balqis...
suke la die.. :)
mama long pon bertmbah la bnyk keje pasni..hihi

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

hehehe.. busy nampak kak.. xpe kak.. yang penting happy kn;.. jgn nk merungut penat dh la ye.. hehehe

atuk berkata...

Assalamualaikum Alin

tentu masing2 sayang dengan adik mereka

kasihredha berkata...

lauk org bersalin, kalau sesekali makan sedap juga :)

kakcik berkata...

Rasa teringin pulak nak makan makanan orang berpantang. Hehehe...

- dieyana - berkata...

rindu nk berpantang juga..hehehe... dieyana pun suka ikan haruan, mak buat stim...makn nasik pans2..pagi2 mkn sekut cicah milo..ihkihkh

cik panadol berkata...

comelnye baby tu... :)

adarnadzmie berkata...

rindu ngan nasi tabur lada ngan masak singgang ikan haruan...hehe:)

gadisBunga berkata...

udang tu boleh pandang pandang jeling jeling aje ye...hihihi~

Izan Ishak berkata...

syoklah balqis dah ada kawan ye kak alin... alahai... tiba2 rasa berdebar plak nak bersalin (dah macam baru pestime aje)

Marya Yusof berkata...

As salam Alin,

Saya sdg berpuasani... Tgk lauk org berpantang pun terliur... hehehe ;)
Sabah mmg seafood heaven! Salam perkenalan :))

Chenta Eyfa Najibrz berkata...

hehehe cedapp lak tgok mknan lam pantang.

Zareene Saifuddin berkata...

congrats alin dapat anak menakan baru... gegurl lak tu... sure excited kan... almaklumlah.. the rest boys.... and nama baby pon sedap....
p/s: encik-encik udang ittew sungguh menggiurkan... nak2 kalao dibuat sambal tumis...

Nisa berkata...

TAHNIAH!

Tahun ni ramai rakan-rakan dan bloggers yang melahirkan zuriat, mashaAllah.

Nurulbadiah Lai berkata...

akak..
entry ni buat nurul x sabar sabar nk dpt anak

heheh
gatai x?

LYAfrina berkata...

huhu.. teringat zaman bpntang dulu..ginilah jgak lauklya mkn..sesekali dgn ikan bakar..tp wajib mkn dgn lada hitam

munna berkata...

SAMA NGAN FAMILY MUNNA...IKAN BILIS BLACKPEPER WAJIB ADA.... MAK MUNNA MASA DLM PANTANG BACA PAPER PUN DIA TAK KASI....

kakchik@ella berkata...

seronoknya dpt org baru. makin bertambah ahli keluarga .. makin meriah la ye.

Liza Razak berkata...

bertuahnya adik kak alin ade kakak tlg jaga :)

..::SangRatoo::.. berkata...

ishhh sedappnyee lauk pantanggg..eheheheh teringat² plak..ummm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...