Firhan
Qayyum memang sukakan Nasi Impit. Makan hari-haripun takper. Hari ni
aku buat rendang daging sebab ayam dia masih belum boleh makan takut
gatal balik luka dia. Raya-raya Cina ni aku buat rendang ketupat plak :)
Resepi dari Mak tersayang. Sumpah..ini first time aku masak rendang.
Selalu tolong maka kacau rendang jek..hehehehe....
Bahan-Bahan :
1 kg daging (dipotong kecil-kecik)
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
5 batang serai*
2 biji bawang besar*
5 biji bawang putih*
3 sudu cili kering yang dikisar
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa (diperah santannya)
garam & serbuk perisa (ikut citarasa sendiri)
1 sudu besar gula
2 sudu kerisik kelapa
* bahan-bahan dikisar.
Cara-cara :
- Masukkan *bahan-bahan yang dikisar, daging & cili yang dikisar. Biarkan sehingga melegak dan agak kekeringan.
- Masukkan garam, gula & serbuk perisa. Biarkan.
-
Bila kuah semakin kering, masukkan santan kelapa dan kerisik tadi.
Biarkan hingga daging empuk. akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan