KAMU YANG SUKA SAYA

28 September 2011

WORDLESS WEDNESDAY #011

~ Will be miss her ^-^ ~

27 September 2011

Dekorasi Untuk Hari Raya

Alangkah indahnya tinggal dirumah sendiri. Sukahati mau bangun pukul berapa. Sukahati nak pakai baju apa. Sukahati nak masak ke tak masak ke. Sukahati nak lepak mana-manapun. Tapi still tak boleh jadi tarzan. Malu nanti didengar jiran tetangga. Cuma belum masanya untuk terus tinggal di rumah sendiri. Mungkin selepas ini ..sedikit demi sedikit masa.

Bila dah rumah sendiri, berputar-putar otak mahu mendekorasikan rumah dengan citarasa sendiri. Puas belek majalah Anjung Seri, Impiana, Dapur, Renovation..segala macam majalah. Idea bersepah-sepah.

Rumah saya simple jek. Banyak perabot yang belum beli. Bak kata orang 'pelan-pelan kayuh'. So, setiap bulan akan beli + kumpul + simpan satu barang untuk rumah. Tak terasa sangatkan..


Dekorasi di meja makan masa raya...


Meja + bunga + pasu..semuanya beli 3 hari sebelum raya..
Kombinasi Purple & Grey


Yey! Our theme for 2011. Purple Lavender!!Mesti BUDAK PURPLE ni suker...Langsir yang dibeli di Nilai dan dijahit oleh Adik Tengah saya. So Jimat!


Sila jangan dongak ke atas. Hips! frame tanpa gambar. Ada orang datang beraya rumah saya dan bertanya "Kenapa letak cermin nun jauh di atas? Camner nak tengok muka?"

Konsepnya...segera + jimat. Tak sempat nak cuci-cuci gambar yang sepatutnya. Dari terletak jek baik gantung terus.

Hiasan di tangga. Tak tau mana dapat idea picisan ini. Ketika berjimba-jimba di IKEA bersama Encik Suami..terlihat pasu nan putih bersih. Langsung terpikat. Lalu singgah pula ke kedai bunga yang famaous amous di Bandar Sri Damansara..terlihat bebola nan hijau..terpikat jugak. Langsung beli. Mix & Match dari tangan picisan ini.

Sekian, dekorasi rumah Alin Marlini. Jumpa lagi!

26 September 2011

Blackmores Our Best Moments @ Vote for Alin Marlini

~Entry Melekat hingga 31 Oktober 2011~

Tolong Vote Untuk saya :)



Klik Gambar + klik LIKE ye!

23 September 2011

Open House Department & Fareweel buat NNN

Open House lagik..
Tidak seperti 2 tahun lepas..kalau kami buat Open Department..kami akan jemput department yang lain. Tahun ni kami hanya makan sendiri-sendiri jek. Apa yang penting bos banjer!!!^_^


Ulangtahun department kami yang ke 3. Semoga kekal abadilah department ni..
Menu : Nasi Beriani + Kambing Kuzi + Ayam Masak Merah + Dalca + Arca + Sate + Ais Krim 


Nilah staff CMLT General. Ada 12 orang semuanya. Majlis potong kek meraikan ulangtahun department kami.


Nilah tokei kedai...hehehehe..Nama glamer ABJ. Dialah bos no. 1..merangkap bos saya. Hari-hari bukak pintu + kemas meja + semak jadual + jawab panggilan ..semua untuk dia. Aci tak?

 Jelitawan CMLT di  Tetuan Hisham, Sobri & Kadir..AHAKS!!


Open House merangkap Farewell untuk gadis jelitawan sebelah saya ni. Tak sampai setahun pun jadi peguam di HSK sudah mau pergi. Dpt keje gomen..wajib pegilah kan...Lepas ni tinggal 2 orang wanita dikelilingi 10 orang lelaki. Lepas ni..kalau pi vacation..dah takder jurubahasa. Lepas ni tak cukup korum kaum wanita. Huhuhuhuhu..sedihnya.


Our lawyer yang sangat gilak-gilak!

Lagik lawyer yang sporting morting...

 Buat kali terakhir...




ish!ish! my bosses nih...berebut-rebut...

Kepada ex-staff HSK..janganlah segan silu singgah HSK ye...kami sentiasa menanti kedatangan anda!

22 September 2011

Ada blogger orang Pontian, Johor?

Salam...hari ini terlalu banyak rasanya otak ni berputar-putar mencurahkan idea. Tidak tahu mana satu mahu didahulukan. Dan mungkin untuk 2-3 hari nanti tiada entri terkini sebab  esok petang..saya akan bertolak ke Pontian, Johor.

Seumur hidup, pertama kali saya akan menjejakkan kaki ke negeri Johor. Pemergian saya ke sana sebab mahu menghantar pengantin. Masih ingat perkahwinan ADIK BONGSU SAYA awal Julai lepas? Sekarang ni majlis menyambut menantu plak. Lambat sikit sebab lepas Julai kan kita dah nak berpuasa. Menantu pun dah start muntah-muntah ^_^.

Ada sesaper blogger Johor?

Nantikan entri Alin Marlini & Johor ye!

Warna Warni Rumah Terbuka Azie Maziah


Salam Aidilitri yang ke 24...sekejap jek masa berlalu...

Ini gambar Open House Raya 2 minggu yang lepas. Open House adik tengah saya Azie Maziah yang memang rajin mengadakan Open House kat rumah dia di Bangi.

Rumah saya? ooooo...tunggulah ek..sebab akakkk baru nak bernafas dalam lumpur. Ngeh!





Macam biasa...bersama my lovely Moksu...

Bersama adik-beradik mak...tupun ada yang tertinggal..


Encik Suami jadi Chef...tukang bakar kambing..pakai lelawa kena bertugas...Good Darling!!
Inilah tuan rumah. 

Untuk malam plak..jadi Chef Udang Tempura. Kalau nak tau Encik Suami saya ni memang rajin memasak.

Udang Tempura hasil air tangan Chef Encik Suami..

My little princess

My little charming

Bersama staff HSK. Adik saya pernah satu keje ngan saya..

Macam biasa...wajah ini lagik kan ^_^

21 September 2011

WORDLESS WEDNESDAY #010

^_^

20 September 2011

MARLINI GROUP

Sungguh tidak disangka-sangka..rupa-rupanya banyak jugak orang yang bernama seperti saya MARLINI.Mulanya saya di invite oleh rakan Mukabuku Namaku Marlini.

Dan semenjak itu, terciptalah MARLINI Group. Rasa bangga, teruja, seronok..segala macam rasa bahagialah..tak sangka.



Selama ini memang saya malu dengan nama sendiri..selalu cakap ngan mak abah..naper tak bubuh nama best-best ckit...huhuhuhu...ada yang kata nama saya cam India..cam Hindustan..cam Indon pun ada gak..(aku Jawa ok). Selalunya dorang akan sebut Malini...terutama bos saya tu...Malini mana?Malini mana?^_^ Dorang selalu tinggalkan perkataan R.

Tapi saat ini saya sangat bangga dengan nama saya..terima kasih buat teman-teman yang sama nama dengan saya. Keep in touch. Moga-moga satu hari kita pasti bertemu.



15 September 2011

Alhamdulillah..selesai sudah Puasa Enam Saya :)

“Barangsiapa berpuasa Ramadhan kemudian mengiringinya dengan puasa enam hari pada Syawal, adalah puasanya itu seperti puasa sepanjang masa.” – (Hadith Riwayat Muslim)

Alhamdulillah..selesai sudah Puasa 6 saya tahun ini. Semoga diberkati Allah Maha Besar.

14 September 2011

Pokok Beras

Qayyum panggil pokok beras..hehehehehe...

Sepanjang perjalanan dari Sungai Buloh ke Tanjung Tualang. Kami akan melalui perjalanan sawah padi di sekitar Tanjung Karang, Sekinchan, Sungai Besar & jalan ke Tanjung Tualang. 

Orang paling excited adalah Qayyum. Maklumlah dia dah besar sikit dan sikap ingin tahu mulai ada pada dirinya. Macam Balqis..dia tak berapa nak heran sebab dah pernah tengok Pokok Beras kat Taman Cahaya Alam @ Bukit Cerakah.

Bila saya tanya : 

"Adik nak tengok Pokok Beras tak? Nak amik gambar (maklumlah..diakan susah nak berpossing)". Dan jawapan positif darinya. Tapi selepas singgah Menara Condong Teluk Intan, Qayyum & Balqis tertidur. Bila sampai jek kat rumah Pakcik Kisman (abang abah saya)..terus tanya :

"Mana Pokok Beras? Kata nak amik gambar?" Kitaorang semua tersenyum. 

"Nanti balik kita singgah ye dik..hari panas nanti demam". Sib baik Qayyum okay.

Pulang je dari beraya rumah pakcik dan sepupu saya, Encik Suami mencari port menarik nak landing. Carik sawah bendang yang jauh dari rumah orang. Nanti takut tuan bendang marah plak berpossing kat bendang depa.

Walau kami bukan asal dari bendang..tapi kami sukakannya. Alangkah indahnya jika kampung kami ada sawah bendang. Ada sesaper yang nak jadikan kami keluarga angkat? Dengan syarat anda mesti asal dari bendang...hehehehehehe...



Tengok wajah kedua-dua anak saya yang kelat-kelat tu...dorang tak sabar nak main tepi sawah tu..tapi saya paksa amik gambar dulu...^_^


Cantikkan...walaupun cuaca tak berapa panas..tak berapa sejuk..angin sepoi-sepoi bahasa gitu....tenang...


Orang tak pernah tengok pokok kelapa...siap pegang buah kelapa lagi...

Qayyum pun excited tengok pokok kelapa...

Tak berani nak masuk ke tengah-tengah bendang..takut tanah lembik...possing kat tepi jelah...

Senyuman manis dari Firhan Qayyum...

Anak menantu bersama Pak Mentua...giler possing. Ahakss!!!

Abah siap bawak benih padi..kunun-kunun nak tanam kat umah..tak taulah idup ke idak..
 

Atuk amik benih pokok...cucu plak amik padi yang dah luruh..nak tanam jugak..


Bercanda di tepian bendang...


Possing di bawah pokok kelapa...

Akhir sekali possing gedik dari tuan rumah.....Sila Jangan Gelak....

Yang penting tahun ni kami beraya sambil menyinggah tempat bukan untuk orang beraya..^_^ Qayyum & Balqis pun gembira.

Alin Marlini : sungguh tidak mengetahui ada jugak geng blogger ada di sekitar Teluk Intan. Kalau tau mesti nak singgah...insyaAllah tahun hadapan Alin Marlini akan singgah rumah CEROI & NAJWA

12 September 2011

Beraya Di Menara Condong Teluk Intan?

~Citer raya yang tertunggak~

Memang setiap tahun kami akan ke Tanjung Tualang, Perak Darul Ridzuan. Rumah abang abah saya. Tulah satu-satunya saudara saya yang tinggal jauh.

Kalau kesana kami akan ikut jalan kampung. Dari Sungai Buloh-Ijok-Kuala Selangor-Tanjung Karang-Sekinchan-Sungai Besar-Sabak Bernam-Teluk Intan-Pasir Salak-Tanjung Tualang.

Setiap kali pergi mesti akan singgah kedai apel Sungai Buloh. Dulu-dulu murahla..sekarang ni dah makin mahal sebab dia tau..mesti orang singgah situ.

Pehtu...kami akan selalu singgah ke pekan Teluk Intan. Beli buah tangan untuk saudara mara. Sebelum ni..tak pernah terfikir pun nak singgah Menara Condong Teluk Intan.

Buat pertama kalinya kami singgah sambil memperkenalkan anak-anak mengenai sejarah.

Dari apa yang saya google di intenet..Menara Condong tersebut mempunyai 110 anak tangga. Menurut abah..dulu lagi condong tapi setelah direnovate dah tak berapa senget plak.


Nilah Menara Condong Teluk Intan..


 Gambar kenangan di pintu masuk Menara Condong. 





Kami sempat naik 2 tingkat jek..tak apa pun dalamnya. Cuma tinggalan sejarah. Balqis & Qayyum memang suker..sebab boleh citer ngan kengkawan.

Lepas berpusing-pusing di Menara Condong & pekan Teluk Intan, kami terus ke Tanjung Tualang.

Insyaallah..tahun depan kami kesini lagi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...